Kluntarna

Kluntarna är en av Luleå skärgårds mest besökta öar. En stor anledning till detta är att man på Kluntarna finner många av skärgårdens alla naturtyper och även ett rikt djurliv. På ön finns också finns också möjlighet att hyra stugor, vilket man gör av Luleå kommun. Det finns också tillgång till bastu, relaxrum och ett naturinformationsrum. Önskar man att se öns sevärdheter så kan man följa en vandringsled kallad Naturstigen. Det finns även en liten by med fritidsstugor.

Utseendemässigt är Kluntarna en speciell ö i Luleå skärgård med dess värskusliknande kala klippor. Här finner vi också berg, granskogar, grusåsar, tjärnar och urskog och dessutom stränder perfekta för bad och en rejäl hamn.

Kluntarna har varit befolkad till och från i hundratals år. Ursprungligen bestod befolkningen till stor del av säljägare och fiskare som man faktiskt även kan hitta spår av på ön än idag i form av gisterrösen, labyrinter och gamla husgrunder. Vissa lämningar tror man kan vara runt 1000 år gamla.

Sevärdheter

Längs Naturstigen finns många sevärdheter. Dessa är de mest omtalade:

Kluntgubben: Detta är något som är unikt för Kluntarna och går inte att finna någon annanstans. Kluntgubben är en naturlig klippformation i form av ett människohuvud som har haft många olika namn genom historien. Bredvid Kluntgubben finn en F21 militär anläggning i form av ett litet hus med ett LS-torn som en gång användes som spaningsplats.

Naturreservat: Som tidigare nämnt är miljön på Kluntarna väldigt varierad. När man går efter Naturstigen passerar man många naturtyper med väldigt varierad fauna och flora. Man får se bland annat urskog och granskog och tar man en ca 100 meter lång promenad här ifrån kan man antingen befinna sig vid strandmiljöer, på ett klapperstensfält eller en tjärn. Detta är en stor anledning till det varierade växt- och djurliv som finns här och en stor anledning till naturreservatet.

Information
  • Service: El, WC, boende, stugvärdar, bastu.
  • Stränder: Ja.
  • Ta sig hit: Turbåt, privat båt (sommar). Skoter/ skidor (vinter)